Naši předkové mohli získat cukry jen v omezeném množství – ze zralého ovoce nebo z medu divokých včel. Když se ke zdroji dostali, získali evoluční výhodu. Dotyčný měl najednou dost energie na rychlý lov nebo obranu před predátorem. S průmyslovou výrobou cukru vzrostla jeho dostupnost a z výhody se začala stávat past. Chuťové buňky jazyka jsou vysoce citlivé na sladkou chuť a v mozku vyvolává konzumace cukru velice příjemné pocity. Když má člověk tu možnost, chce zpravidla jíst sladkého více a více. Přibývá tak na váze a ohrožuje své zdraví.

Experimenty Serge Ahmeda z francouzského centra CNRS před časem ukázaly, že na sladkém může vzniknout za určitých okolností ještě silnější závislost než na kokainu. K největšímu zlomu tímto směrem došlo s nástupem a masovým rozšířením slazených nápojů. Jejich obliba rostla zejména v posledních dvaceti letech.

Zbývá vám ještě 90 % článku

Co se dočtete dál

  • V jaké podobě cukr nejvíce škodí.
  • Jaké způsobuje zdravotní komplikace.
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Všechny články v audioverzi + playlist
Máte již předplatné?
Přihlásit se

Více informací ze světa ekonomiky, investic, technologií, práva či lifestylu si přečtěte v aktuálním vydání týdeníku Ekonom.