Naši předkové mohli získat cukry jen v omezeném množství – ze zralého ovoce nebo z medu divokých včel. Když se ke zdroji dostali, získali evoluční výhodu. Dotyčný měl najednou dost energie na rychlý lov nebo obranu před predátorem. S průmyslovou výrobou cukru vzrostla jeho dostupnost a z výhody se začala stávat past. Chuťové buňky jazyka jsou vysoce citlivé na sladkou chuť a v mozku vyvolává konzumace cukru velice příjemné pocity. Když má člověk tu možnost, chce zpravidla jíst sladkého více a více. Přibývá tak na váze a ohrožuje své zdraví.
Experimenty Serge Ahmeda z francouzského centra CNRS před časem ukázaly, že na sladkém může vzniknout za určitých okolností ještě silnější závislost než na kokainu. K největšímu zlomu tímto směrem došlo s nástupem a masovým rozšířením slazených nápojů. Jejich obliba rostla zejména v posledních dvaceti letech.
Co se dočtete dál
- V jaké podobě cukr nejvíce škodí.
- Jaké způsobuje zdravotní komplikace.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.