Deset tisíc let stará hlína z Dolního Bukovska se stala hlavní ingrediencí tradičních cihel, které z jižních Čech míří do mnoha zemí světa. "Bukovská hlína patří ještě k těm mladším," podotýká obchodní ředitel firmy Heluz Jan Krampl.

Přesto je svým způsobem jedinečná. Její vlastnosti objevil již v roce 1876 jeden z místních obyvatel Jan Řehoř. Založil žárovou pec a dal se do podnikání. V dobách komunismu o firmu přišel, ačkoli výroba cihel jela pod taktovkou státu dál. Rodině se společnost vrátila krátce po revoluci, kdy ji získal zpět manžel dcery posledního majitele Vladimír Heluz.

Zbývá vám ještě 90 % článku
Předplatné za 30 Kč
  • První 2 měsíce za 30 Kč měsíčně, poté za 159 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
Máte již předplatné?
Přihlásit se