Fermentovaná zelenina posílí obranyschopnost. Česnek zlepší imunitu. Přerušovaný půst jako cesta k pevnému zdraví. Hesla tohoto typu jsou všude kolem nás. Může tedy výběr potravin skutečně ovlivňovat fungování imunitního systému? Řada studií z poslední doby to potvrzuje. Někteří odborníci jsou dokonce přesvědčeni, že se jídelníček na míru začne časem využívat jako určitý druh léčby a pomůže i s rakovinou nebo různými autoimunitními onemocněními. „Strava ovlivňuje imunitu, naše zdraví i průběh nemocí,“ říká imunoložka Blanka Říhová z Mikrobiologického ústavu Akademie věd ČR.
Nad souvislostí mezi stravou a zdravím se lékaři zamýšlejí už od dob Hippokrata. Nejspíše na první jasnou spojitost poukázal v roce 1912 polský biochemik Kazimír Funk. Došel k závěru, že z nedostatku určitých stopových látek ve výživě vznikají kurděje nebo nemoc beri‑beri, kterými v minulosti trpěli námořníci na dlouhých plavbách, a také křivice. Funk tyto látky začal označovat jako vitaminy. Domníval se, že jde o aminokyseliny, takže vytvořil složeninu slov vita (život) a amin.
Co se dočtete dál
- Jak jídlo ovlivňuje zdravotní kondici člověka.
 - Jaké potraviny „léčí“.
 - Proti jakým nemocem pomůže jídelníček na míru.
 
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
 - Možnost kdykoliv zrušit
 - Odemykejte obsah pro přátele
 - Všechny články v audioverzi + playlist
 
			
			Přidejte si Hospodářské noviny
			mezi své oblíbené tituly
			na Google zprávách.
		
															
			
		









