Největší zpracovatel mléka v zemi, jihočeská Madeta, se dostala z "klinické smrti". Jak říká její majitel Milan Teplý, firmě se daří a zisk i obrat stoupají. Kromě zvyšujících se prodejů v tuzemsku na tom má velký podíl i export. 

Především na ruský trh se chce Madeta nyní ještě víc zaměřit. "Nebyl jsem ani v pionýru, ale pustit ruský trh takovým způsobem, jak se to povedlo, to byla neuvěřitelná hloupost. Teď se tam snaží všichni dostat zpátky," říká v rozhovoru Milan Teplý. 

V poslední době se hodně mluví o kvalitě potravin, na druhé straně při nákupu se projevuje jako rozhodující kritérium cena. 

Nebudu zastírat, že jsme v tomto opatrní. Kde jsou velké problémy s kvalitou, to jsou řetězce. Tlačí na cenu, výrobci se podbízejí cenami a kvalita jde kvůli náhražkám dolů. Ale takovou odvahu nemám, abych s tím vystoupil na Václavském náměstí. Madeta je malá v evropském poměru a velká na český trh. Do řetězců dodáváme 75 procent naší produkce. Nejsem v tomhle osamocený, to je všude. Potravinářská komora do toho tluče a dělá to dobře.

Jak sledujete diskuse o dovozech potravin ze zahraničí a kvalitě potravin, například z Polska? 

Musím se zase otřít o Evropskou unii. Kdo a jak dlouho bude Polákům trpět, že neposkytují informace o původu potravin? Když se dává technická sůl do jídla, tak končí sranda. Když se může dávat maso zdechlých zvířat do salámů, tak to už je za hranicí. A to je problém celoevropský.

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Všechny články v audioverzi + playlist
Máte již předplatné?
Přihlásit se